2021-04-25

Aktuellt

Vill du utveckla vindkraftens roll i energisystemet med fokus på elnät och havsbaserad vindkraft? Bli vår nya kollega!

Vi söker dig som vill bidra när vindkraften fortsätter sin utveckling mot att bli en av grundstenarna i det svenska energisystemet. Inom några år är vindkraften Sveriges näst största kraftslag. Vi söker nu en medarbetare som vill hitta svar på frågor så som:

 • Vad krävs av elnätet för att säkerställa att förnybar el på bästa sätt ska kunna bidra till svensk konkurrenskraft och elsäkerhet?
 • Hur kan vi säkerställa att vi når Sveriges fulla potential för havsbaserad vindkraft?
 • Hur skapar vi bästa möjliga förutsättningar för vindkraften att samverka med lagringstekniker (såsom batterier och vätgas)?

För att lyckas i rollen är du prestigelös, flexibel och har god analytisk förmåga. Du gillar att bygga arbetsmässiga relationer och trivs med att ha många kontakter i din vardag. Du har erfarenhet från energiområdet och förståelse för det svenska näringslivets förutsättningar.

Vi erbjuder ett spännande jobb i en snabbväxande bransch. På Svensk Vindenergi driver du, tillsammans med kollegorna, på omställningen till ett klimatneutralt samhälle. På kansliet är vi ett team på sex medarbetare. Beslutsvägarna är korta och det finns goda möjligheter att påverka ditt dagliga arbete. Hos oss är det viktigt att ha roligt på jobbet, både för att vi ska trivas och för att resultatet blir bättre. Vi har generösa förmåner för friskvård och ledighet. Vårt kontor är placerat centralt i Stockholm.

Om tjänsten

I rollen kommer du med fokus på elnät och havsbaserad vindkraft ur ett systemperspektiv att:

 • Analysera förslag från Regeringskansliet och myndigheter inom berörda områden.
 • Föra dialog med framför allt beslutsfattare inom regering, riksdag, myndigheter och näringsliv om möjligheter och utmaningar för vindkraften i Sverige.
 • Svara på remisser inom dina ansvarsområden.
 • Identifiera policyförslag och förändringar som förbättrar förutsättningarna för branschen inom berörda områden.
 • Genomföra påverkansarbete och opinionsbildning genom till exempel debattartiklar och pressmeddelanden.
 • Leda och delta i projekt, medlemsråd och arbetsgrupper inom dina ansvarsområden samt vara branschens representant i olika aktörsråd bland berörda myndigheter. Här ingår att leda Svensk Vindenergis internationella forum (3-4 möten/år).

Krav och önskemål

 • Erfarenhet av arbete inom energiområdet med fokus på förnybar el.
 • Goda kunskaper om energisystemet och dess framtida utmaningar, särskilt viktigt är kunskap om elnät och regelverk kopplade till området.
 • Du är bra på att fånga upp och analysera ny information och se vad den har för betydelse för möjligheten att uppnå våra mål.
 • Efterenhet från Regeringskansliet eller relevant myndighet. Du förstår hur samspelet mellan näringsliv och politik fungerar och vet vad som kännetecknar en bra dialog med beslutsfattare.
 • Som person gillar du att lösa problem och se till helheten. Du är initiativtagande, kreativ och självgående men samtidigt bra på att få saker att växa fram tillsammans med andra.
 • Eftersom regelbunden kontakt sker med utländska medlemmar är det viktigt att du är mycket bekväm att tala och skriva även på engelska.
 • Högskoleutbildning.
 • Minst 3-5 års arbetslivserfarenhet inom relevanta områden.

Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper. Anställningen är en tillsvidareanställning med start enligt överenskommelse. Arbetsprov kan förekomma.

Om Svensk Vindenergi

Svensk Vindenergi är en branschorganisation för företag som arbetar med vindkraft. Våra medlemmar är projektörer, investerare, kraftbolag, kommunala energibolag, banker, advokatbyråer, konsultföretag och leverantörer till vindkraftbranschen. I dagsläget har vi ca 110 medlemsföretag.

Vi är vindkraftens samlade röst i samhället och vi jobbar för att vindkraften ska nå sin fulla potential och bidra till ett långsiktigt hållbart samhälle – och vi är på god väg!  År 2019 – 2022 fördubblas vindkraftsproduktionen så att 30 procent av den el vi använder år 2022 kommer från vindkraft. Vår målsättning är att vindkraftens andel ska öka till 50 procent år 2040.

Ansökan 

Skicka din ansökan med CV, personligt brev och referenser till VD Daniel Badman på e-post daniel.badman@svenskvindenergi.org senast 30 april 2021. Vi kommer att intervjua kandidater löpande för tjänsten så skicka gärna in din ansökan innan ansökningstiden gått ut.

Vill du veta mer om tjänsten är du välkommen att kontakta VD Daniel Badman på telefon 070-972 54 37 eller e-post.

Läs mer hos Aktuell Hållbarhet.