Svensk Vindenergi / Risk för självuppfyllelse när påståenden sprids om infraljud

Risk för självuppfyllelse när påståenden sprids om infraljud

Forskningen har hittills inte kunnat hitta något orsakssamband mellan infraljud från vindkraftverk och negativa effekter på människan. Det skriver Svensk Vindenergis hållbarhetsansvarig Ylva Tengblad på flera lokala debattsidor runt om i landet, bland annat i Hallandsposten, under november 2024. Texten har publicerats i versioner med olika längd.

Ljud kan vara fantastiskt och ljud kan vara störande. Vissa nivåer kan vara skadliga för människor – därför finns regelverk för hur starkt bullret får vara från olika verksamheter, bl.a. från vindkraft. Lågfrekvent buller går lättare genom väggar och kan uppfattas som mer störande – därför finns särskilda riktvärden för detta inomhus. Det finns ljud som har så låg frekvens att det i låg styrka inte ens uppfattas av människan, s.k. infraljud. Detta ska dock inte förväxlas med lågfrekvent buller.

Organisationer som arbetar för att motverka vindkraftsutbyggnaden sprider återkommande påstående om infraljud från vindkraft och dess påstådda farliga påverkan på människan. Motståndsorganisationernas syfte sägs vara att skydda närboende, men debatten riskerar att resultera i det motsatta.

År 2013 spreds en debattartikel i Läkartidningen som påstod att infraljudet från vindkraften bl.a. skulle kunna orsaka migrän. Påståendena i debattartikeln avvisades av forskare redan då utifrån den befintliga forskningen.

Sedan dess har forskningen fortsatt att pröva om, och i så fall hur, vindkraftverkens infraljud påverkar människan. Studierna har inkluderat människor som i sin vardag har upplevt symptom som de har trott orsakas av infraljud från vindkraft. Studier har även använt sig av jämförelsegrupper, där försöksgruppen har utsatts för infraljud som motsvarar det som kommer från vindkraftverk, medan jämförelsegruppen bara har trott att de har utsatts.

Forskningen har hittills inte kunnat hitta något orsakssamband mellan infraljud från vindkraftverk och negativa effekter på människan. Svenska myndigheter och miljödomstolar utgår därför ifrån att infraljudet från vindkraften inte har några negativa effekter på människor.

Forskningen pekar däremot på att upplevelsen av ljud är subjektiv. Det kan finnas en stor risk att en person blir mer stressad av ljud som den ogillar eller som uppfattas som farligt. Det kan då bli en självuppfyllande profetia när närboende till vindkraftverk nås av påståenden om att infraljudet de upplever skulle vara skadligt.

Den enskildas upplevelse ska tas på allvar, men den kan inte ligga till grund för slutsatser om hur ljud från vindkraftverk påverkar människor i allmänhet. Sådana slutsatser måste beläggas med vetenskap. Att då sprida påståenden som skapar rädsla och lidande för människor i en fråga där det inte finns några vetenskapliga belägg är oansvarigt.

Ylva Tengblad, hållbarhetsansvarig, Svensk Vindenergi