2018-09-03

Externa nyheter

Analys: Ministerns avhopp en varningsklocka för både Frankrike och EU

Inget av EU:s medlemsländer kommer att klara Paris-avtalets klimatmål till 2020. Inte heller Frankrike. I det föga smickrande ljuset väljer president Macron att anklaga sin besvikna och avhoppade miljöminister för att sakna kontakt med ”verkligheten”. Att en av Europas mest respekterade klimataktivister väljer att lämna den politiska scenen är en varningsklocka för både Frankrike och EU. De politiska utmaningarna är monumentala.

Han hade tackat nej till flera franska presidenters erbjudande om att bli miljöminister men till Emmanuel Macron sa han ja. Programledaren och miljöaktivisten Nicolas Hulot var en av Macrons mest populära ministerutnämningar, i en regering som skulle vara varken vänster eller höger utan bestå av en bred koalition.

Macron hade övertygat honom med sitt tal om att ”Make The Planet Great Again” med en ironisk blinkning till presidents Trumps slogan ”Make America Great Again”. Men trots att Frankrike tagit flera uppmärksammade kliv under Macron som att ställa in byggandet av en planerad storflygplats, fasa ut kol och olja till 2040 så ansåg Nicolas Hulot att åtgärderna för att nå dit är otillräckliga.

Läs artikeln här.