2019-01-07

Externa nyheter

Branschen i chock efter besked om stoppregeln

Förvåning, besvikelse och chock, så upplever en rad marknadsaktörer Energimyndighetens förslag till stoppregel, uppger de för Montel.

Enigheten är stor om att priserna i elcertifikatsystemet kommer att falla till nära noll inom ett par år till följd av enorma överskott av certifikat som uppstår, eftersom Energimyndighetens förslag till stoppregel inte förmår att hindra en fortsatt utbyggnad inom systemet. Istället har myndigheten fokuserat på att nå utbyggnadsmålet på ett så kostnadseffektivt sätt som möjligt.

”Jag kan bara uttrycka förvåning över att man gjort det så lätt för sig, trots all den tid man haft på sig. Det känns inte seriöst”, skriver Daniel Johansson, vd på Arise, och avböjer ytterligare kommentarer på Energimyndighetens förslag som lämnades i tisdags.

– Förslaget var oväntat. Det fanns goda argument för ett volymbaserat stopp. Kvotplikten är en konstlad efterfrågan och ur den synvinkeln finns det ett ansvar mot de som gjort tidiga investeringar och även begränsa utbudet, säger Jan Strömbergsson, analytiker på Skellefteå Kraft.

På Svensk Vindenergi – där man in i det sista propagerade för en volymbaserad stoppregel – kom beskedet som en chock.

– Att jag är djupt besviken är ett ”understatement”. Det här är ingen stoppregel, säger Charlotte Unger Larson, vd på organisationen.

Läs hela inlägget hos Montel.