2018-09-05

Externa nyheter

C vill ta nästa steg i energiöverenskommelsen

Sommarens extremväder med torka och rekordtemperaturer visar att klimatförändringarna redan är här. Samtidigt ökar utsläppen av växthusgaser i Sverige igen. Förnybar energi har nästan ingen klimatpåverkan alls eftersom den inte släpper ut någon ny koldioxid. Vi har tagit ansvar och lagt grunden för en långsiktig energipolitik med brett stöd över blockgränsen. Nu måste vi ta nästa steg i energiöverenskommelsen med mer förnybar energi, en kraftfull energiomställning och smarta elnät, skriver Annie Lööf (C) och Rickard Nordin (C).

Utsläppen av växthusgaser ökade med hela 3,6 procent under årets första kvartal, visar nya siffror från SCB. Regeringen har därmed misslyckats med det som vi i Alliansen lyckades med under vår mandatperiod år 2006 – 2014: att både skapa ekonomisk tillväxt och att minska utsläppen. Det är möjligt igen men då krävs det ett nytt ledarskap och en kraftfull miljö- och klimatpolitik.

Centerpartiet är ett konstruktivt parti och söker breda lösningar i energipolitiken där det är möjligt. Därför har vi tillsammans med fyra andra partier enats om ett mål om 100 procent förnybar elproduktion. Det har lagt grunden för viktiga reformer där Centerpartiet då kunnat leverera vad vi lovade i valet år 2014: ett förlängt elcertifikatssystem, slopade anslutningsavgifter för havsbaserad vindkraft samt förenklade regler för vattenkraften, konkreta reformer och resultat för mer förnybar el

Läs mer här.