2019-01-07

Externa nyheter

FN-chef manar till snabbare klimatåtgärder

2018 blev ett av de varmaste åren som uppmätts och utsläppen av växthusgaser fortsätter öka. Men vid sidan av det tröga politiska arbetet tas andra initiativ.

– Verkligheten är värre än väntat, men den politiska viljan har snarare falnat sedan Paris, sade FN:s generalsekreterare Antonio Guterres vid klimatmötet i Polen nyligen.

Han varnade för att klimatförändringarna kommer snabbare än tidigare prognoser visat. som exempel nämnde han att havets temperatur ökar mer än väntat, att polarisarna smälter i ökad takt, och att de tropiska korallreven bleks.

2018 blev det fjärde varmaste år som uppmätts. Atmosfären har stigande koncentration av koldioxid. Utsläppen av växthusgaser stiger igen, efter att de planade ut under ett par år. Utvecklingen går inte i den riktning som enligt forskarna i FN:s klimatpanel IPCC krävs för att hejda klimatförändring.

Professor Johan Rockström, på plats vid klimatmötet i Polen, tycker att många politiker underskattar vad som krävs:

– Det är definitivt inte längre en resa där vi bara kan ändra på saker på ett marginellt sätt, säger Johan Rockström.

– Här gäller det att förstå att vi talar om ganska dramatiska transformationer. Här ska vi halvera utsläppen i världen till 2030 – på 12 års tid.

En ljuspunkt är att de tekniska lösningarna finns, menar Johan Rockström:

– Vi vet att vi kan börja skala upp förnybar energi, vi vet att vi kan ha en helt ny mobilitet som inte bygger på förbränningsmotorn. Vi vet att vi kan producera mat som inte bara är hållbar och hälsosam utan positiv för klimatet.

Men vid sidan av trög klimatpolitik finns initiativ från andra aktörer. Personer och organisationer har stämt makthavare för att inte ha gjort tillräckligt för att hejda klimatförändring och i flera fall fått rätt av domstolar. Under 2019 pågår bland annat ett liknande mål i Frankrike.

För investerare har klimatförändring blivit viktigare att ta hänsyn till, inte minst för att bedöma risker med investeringar i fossil energi.

Klimatmötet i Polen ledde till en regelbok för hur länderna ska följa Parisavtalet, men inga höjda ambitioner för att hejda utsläppen. Det vill FN- ledaren Antonio Guterres ändra på. Han har kallat till ett FN-toppmöte i september 2019, i avsikt att öka tempot i klimatarbetet.

Läs hela artikeln hos Sveriges Radio.