2018-09-12

Externa nyheter

Idag passerade vi 1,5-gradersgränsen

Idag klockan 9.00 passerade vi möjligheten att hålla oss under 1,5-graders uppvärmning, enligt forskningsinstitutet MCC. Vi kan fortsätta släppa ut växthusgaser i mellan åtta och 23 år till innan vi också passerar gränsen för två grader.

Supermiljöbloggen rapporterade för fem år sedan att gränsen på 1,5-graders temperaturhöjning var på väg att gå oss ur händerna. Nu har det enligt MCC hänt. Idag har vi 1 grads uppvärmning, och effekterna vi kan se är bland annat varmare och surare hav, koralldöd, global issmältning och vattenhöjning. Det blir sämre livsmedelssäkerhet och mer allvarliga och kostsamma naturkatastrofer, som de vi såg i somras.

Nu har vi släppt ut tillräckligt mycket koldioxid för att världen kommer att fortsätta värmas till 1,5 grad, oavsett om vi slutar bränna fossila bränslen imorgon.

”Jag upplever att forskarvärlden är lite överrumplad över att vi ser så stora konsekvenser redan vid 1 grads uppvärmning”, sa Johan Rockström till SvD.

Vid två-tre graders uppvärmning kommer effekterna bli ännu värre, och idag beboeliga delar av jorden kommer bli helt obeboeliga.

”Unika, klimatkänsliga ekosystem som korallreven, Arktis och småöar i haven (till exempel Maldiverna) överlever antagligen inte en global uppvärmning på 2 grader, men kan klara sig vid 1,5 graders global uppvärmning.” – Världsnaturfonden WWF

Det finns fortfarande en chans att begränsa uppvärmningen till två grader, men den är på väg att passeras.

Läs hela artikeln här.