2018-08-15

Externa nyheter

KD-ledaren öppnar för fler kärnkraftverk

Ebba Busch Thor (KD) öppnar för att bygga fler nya kärnkraftverk i Sverige, det framkom i Expressens partiledardebatt. Partiets energipolitiska talesperson uppger för SVT att förslaget saknar förankring.

Klimatet var ett av de huvudämnen som avhandlades i den första partiledardebatten inför valet. Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor (KD) kom med en nyhet under debatten och meddelade att Kristdemokraterna gärna ser fler kärnkraftverk i Sverige.

– Snarare än att Sverige stänger ner två reaktorer som det nu finns plan på, ska vi se till att de kan uttjäna sin fulla livstid och kanske se till att vi får fler och nya kärnkraftverk i Sverige.

Efter partiledardebatten uttryckte KD:s energipolitiska talesperson Penilla Gunther förvåning över uttalandet i en intervju med SVT.

– Jag anser att förslaget inte är förankrat. Ingen har satt något stoppdatum för kärnkraften men det ska inte satsas några statliga pengar på ny kärnkraft, sade hon.

Men enligt Martin Kits, presschef hos Ebba Busch Thor (KD), finns det ett beslut taget inom partiets verkställande utskott som går på samma linje som partiledarens uttalande.

– Penilla Gunther har informerats om beslutet så jag är lite förvånad över vad hon säger till SVT. Vårt verkställande utskott har sagt, att vi inom ramen för energiöverenskommelsen behöver se om det finns sätt att se till att de två reaktorer som planeras stängas ned får tjäna sin fulla livslängd, säger han.

Men ni öppnar för fler kärnkraftverk i Sverige?

– Inte om du menar på nya platser. Det gäller befintliga platser och i första hand att inte stänga ned de reaktorer som har livslängd kvar, men där det finns planerade beslut om nedläggning, säger han.

Enligt partiledaren har regeringen ingen plan för hur Sverige ska möta det stora energibehovet som en omställning kommer innebära.

– Ska man till exempel kunna framställa stål i Sverige och se till att hela stålindustrin gör den här omställningen, då kommer det kräva dubbelt så mycket el som hela den svenska vindkraftsproduktionen levererar på ett år i dag, säger hon. Vi bör i stället välkomna mer ren elproduktion i Sverige, inte mindre, säger Ebba Busch Thor (KD).

I dagsläget finns det åtta kärnkraftsreaktorer i drift i Sverige fördelade på tre stycken kärnkraftverk.

Läs mer här.