2018-11-07

Externa nyheter

Kinas utsläpp ökar snabbt

Samtidigt som Kina hyllas för sitt klimatarbete ökar landets utsläpp av koldioxid. De pandaformade solcellsparkerna finns där – men det gör också kolkraftverken.

”Många uppfattar Kina som en global ledare i kampen mot klimatförändringarna, men det är helt fel”, säger journalisten och författaren Jojje Olsson.

Donald Trump gör en konstpaus för att ta emot publikens applåder. Det är 2017 och USA:s president har precis meddelat att landet lämnar Parisavtalet. Världens blickar vänds nu mot kommunistpartiets ledare Xi Jiping, som bedyrar att Kina inte kommer att följa USA:s exempel.

I en tid full av klimatångest tar världens folkrikaste land på sig rollen som något hoppfullt att hålla fast vid.  Men samtidigt som Kina stoltserar med att vara ledande på sol- och vindenergi bolmar kolkraftverken i bakgrunden.

I en uppmärksammad artikel i Expressen konstaterade Jojje Olsson, som är boende i Taiwan, nyligen att det finns en baksida av Kinas klimatpolitik. Efter tre års stillastående började kol­dioxidutsläppen öka igen på en global nivå år 2017. Kina var inget undantag. Ytterligare en ökning på cirka fem procent förväntas i landet i år – den största årliga sedan 2011, enligt Greenpeace projekt Unearthed.

– Sol- och vindenergi byggs ut i snabbare takt procentuellt än vad kolkraften gör. Men kolkraften ökar mer i ren kapacitet.

– Kinas kommunistparti kommer alltid att prioritera den ekonomiska tillväxten framför miljön. Som det ser ut nu måste man satsa på koldioxid för att behålla sitt maktmonopol, säger Jojje Olsson till Dagens ETC.

Läs artikeln här.