2018-11-26

Externa nyheter

Landet som går på tvärs mot ett grönare Europa

När Europa fasar ut den miljöskadliga kolkraften går Polen mot strömmen. Mer än 80 000 jobb i de polska gruvorna och hundratusentals i hela branschen väger tungt. Nu investeras miljarder för att rädda det ”svarta guldet” – samtidigt som Polen i början av december är värd för FN:s klimatmöte i Katowice.

BIERUŃ. Slitna hyreslängor kryper ändra fram till de slamrande transportbanden och skorstenarna som dygnet runt spottar ut rök. Här i kolgruvan Piast, tre mil söder om Katowice där klimatmötet med 20 000 deltagare från 190 länder äger rum, jobbar över 5 500 gruvarbetare som bryter 18 000 ton kol om dagen.

Tysta går de in i de trånga hissarna som i svindlande fart tar dem ner till flötserna 650 meter under jorden. När de sju timmar senare kommer tillbaka – upp till ljuset – stormar de ut. De skrattar och tjoar och springer i tunga stövlar till duscharna och de rena kläderna som hänger flera meter upp i luften och firas ner med rep.

Gruvan Piast är Polens dilemma i ett nötskal. Polen är världens nionde största kolproducent och kolkraften är ryggraden i energiförsörjningen. Egentligen skulle den behöva ersättas med grön energi för att bromsa klimatförändringen, men varken landets industri eller hushållen klarar sig utan det som ofta kallas Polens ”svarta guld” och som för många är en del av landets identitet.

– Vi vet att kolet skadar miljön och inte har någon framtid. Men det kommer att dröja årtionden, tror fackförbundet Solidarnoscs vice klubbordförande Henryk Naraz som har 2 300 medlemmar bakom sig och är en tung röst i statsägda PGG, Polska Grupa Górnicza.

Läs hela reportaget i SvD.