2018-12-06

Externa nyheter

Ny rapport: Världens koldioxidutsläpp ökar igen

Utsläppen av koldioxid väntas slå nya rekord 2018. Enligt en ny klimatrapport kommer utsläppen öka mer än två procent under året.

– Det är kristallklart att världen hittills misslyckats styra in på en kurs som överensstämmer med målen i Parisavtalet 2015, säger Glen Peters, en av rapportförfattarna.

Efter att de globala koldioxidutsläppen legat relativt stilla från 2014 till 2016 har de nu ökat två år i rad. Detta enligt årliga forskningsrapporten Global Carbon Project, som sponsras av FN-initativet Future Earth: förra året ökade utsläppen med 1,6 procent och i år väntas de stiga minst två procent.

En stadig ökning av kol-, olja- och gasanvändningen anses vara den främsta orsaken, enligt rapporten, som i år presenteras i samband med det globala klimatmötet i Katowice i Polen.

Utsläppen från fossila bränslen och industrin beräknas öka med 2,7 procent för 2018. Siffran är dock osäker och nivåer på mellan 1,8 procent och 3,7 är möjliga.

Sammantaget kommer utsläppen från fossila bränslen och industrin landa på 37,1 miljarder ton för 2018 – vilket är rekord.

Läs hela inlägget hos SVT Nyheter.