2017-02-08

Externa nyheter

Skarp varning för fossila företag

PM Nilsson – LEDARE. På tisdagen presenterade de två nordiska energijättarna Statoil och Vattenfall sina bokslut för 2016. Båda underpresterade grovt. Statoil gör visserligen fortfarande vinst men långt under förväntan och företaget gör nedskrivningar av sina tillgångar med motsvarande 23 miljarder svenska kronor till följd av att interna prognoser visar att betalningsviljan för produkterna minskar.

En uppmärksammad rapport från Grantham Institute (London School of Economics klimatforskning) som släpptes i veckan visar vilka enorma risker som tornar upp sig i alla sektorer som har stora investeringar i fossil teknik, framför allt energi- och fordonsindustri.

För alla som är intresserade av att minska koldioxidutsläpp är prognoser som Granthams ljuv musik. Äntligen går teknik och ekonomi år rätt håll. För företag och investerare är det central och affärskritisk information. För fordonsindustrin är det mycket bråttom om man inte ska hamna i samma läge som energibolagen. Och politiskt är det ett kraftfullt argument för fortsatt globalisering: det är de globala massmarknaderna och finansströmmarna som just nu löser en av mänsklighetens stora frågor.

Läs mer här