2018-10-16

Externa nyheter

Till den nya regeringen: ”Elektrifiera våra vägar”

Staten måste gå in med både pengar och risktagande så att vi snabbt ställa om till eldrivna bilar, skriver bland andra Susanna Hurtig, Vattenfall, Sten Forsberg, Volkswagen och Daniel Kulin, Power Circle.

Till 2030 ska Sveriges fordonsflotta bli fossiloberoende. Utsläppen av växthusgaser ska samma år ha minskat med 70 procent jämfört med 2010. Det är viktiga mål och för att nå dit är elektrifieringen av fordon en viktig kugge. Omställningen kommer leda till tystare och sundare stadsmiljö med frisk luft och behagliga ljudnivåer.

Utvecklingen är på god väg. Om bara några år kan bilhallarna vara fyllda av elbilar. Redan i dag, 2018, är var tionde ny bil som säljs helt eller delvis eldriven. Inom tre år förväntas minst var fjärde ny bil gå på el, det är så många att flera bilmärken sålt slut sin kvot för Sverige.

En anledning till att de svenska kvoterna är låga är att det saknas långsiktiga mål och styrmedel för att fortsätta utbyggnaden av laddinfrastruktur. Den gynnsamma samhällsutvecklingen riskerar att falla platt ifall bilisterna inte kan vara säkra på att bilen går att ladda tryggt och bekvämt. Vi vill härmed understryka oron för att dagens statliga finansiering för att bygga ut laddnätverken – Klimatklivet – inte är finansierat efter denna budget.

Läs mer här. 

Prenumerera på våra inlägg

Ange din e-post nedan för att få ett meddelande när vi publicerar något nytt. Du kan avprenumerera när som helst.

Loading