De allra flesta svenskarna – 82 procent – vill fortsätta bygga ut vindkraften, antingen mer än idag eller lika mycket som idag, visar SOM-insitutets årliga undersökning. Majoriteten av svenskarna är också positiva eller neutrala till att vindkraften ska byggas mer i den egna hemkommunen och nära det egna hemmet.

61 procent vill satsa mer på vindkraft

SOM-institutet vid Göteborgs universitet har presenterat sin årliga studie om svenskarna åsikter om olika energislag. Andelen som vill ”satsa mer än vi gör idag” på vindkraft ökade på nytt, från 59 procent 2022 till 61 procent 2023.

SOM-institutet har genomfört undersökningen varje år sedan 1999. De ställer frågan: ”Hur mycket bör vi i Sverige satsa på nedanstående energikällor under de närmaste 5–10 åren?” De två stora förändringarna 2022-2023 när det gäller vindkraft rör Liberalerna och Kristdemokraterna. Bland L:s väljare ökar andelen som vill ”satsa mer än vad vi gör idag” från 49 till 67 procent, och bland KD:s från 44 till 54 procent.

I 2023 års undersökning uppger 21 procent att de vill satsa ”ungefär som idag”, 10 procent ”mindre än idag” och 3 procent ”helt avstå från energikällan”.

Svenska folkets åsikter om olika energikällor, SOM-undersökning

Särskild fråga om havsvind: 69 procent vill satsa mer

SOM-institutet har sedan tre år också inkluderat en fråga om havsbaserad vindkraft i sin undersökning: Vad anser man om förslaget att ”Sverige bör satsa mer på havsbaserad vindkraft”? Andelen som tycker att det är ett bra förslag har successivt ökat och uppgick till 69 procent år 2023 (66 procent 2022). Endast 9 procent ansåg att det är ett dåligt förslag. Ökningen av andelen som tyckte det var ett bra förslag var klart störst bland sympatisörer till L (från 60 till 80 procent) och KD (från 49 till 79 procent).

Andelen negativa till vindkraft ökar ju närmre hemmet det gäller – majoriteten fortfarande positiva eller neutrala

Det finns ett visst motstånd mot att låta bygga vindkraft i sin hemkommun eller rentav nära sitt hem (NIMBY, eller ”not in my backyard”). Detta stämmer troligtvis för all byggnation och infrastruktur.

Forskning från Uppsala universitet och Högskolan i Gävle undersökte svenskars inställning till vindkraft kopplat till närhet till deras hem.

Den visar att andelen som är negativt inställda ökar gradvis ju närmare vindkraften kommer det egna hemmet, men det är fortfarande en majoritet (74 procent) som är positiva eller neutrala till vindkraft nära det egna hemmet.

Frågan om vindkraft polariserar

Brottsförebyggande rådet konstaterade 2023 att vindkraft är en av de frågor som kommunpolitiker undviker att uttala sig om för att undvika hot, och tongångarna i sociala medier är stundom skyhöga. I en rapport från 2023 konstaterar Energimyndigheten att ”motståndet utgör ett starkt tryck på den lokala politiken”. 

Beteendeforskning: människor underskattar positiv vindopinion

Forskning pekar på att människor tenderar att underskatta den positiva opinionen just när det gäller vindkraft. En amerikansk artikel från 2018 i vetenskapliga tidskriften Energy Policy om havsbaserad vindkraft i New England och Rhode Island (USA) visade bl.a. att både positivt och negativt inställda underskattade stödet. Även opinionsdata från Storbritannien 2023 från Climate Tracker pekar på sociala missuppfattningar om förnybar energi om stödet för etablering av landbaserad vindkraft och solkraft i sitt närområde.

Kampanjen Medvind för vindkraft

Med kampanjen Medvind för vindkraft vill Svensk Vindenergi räta ut några frågetecken om vad svenskarna faktiskt tycker om vindkraft.