Nedisning av rotorbladen sker vid temperaturer under 0 grader, och framför allt vid högre luftfuktighet och när molnen står lågt. Is kan bildas på vindkraftverket om det helt eller delvis ligger i dimma eller moln, eller om det kommer nederbörd i form av snö eller underkylt regn.

Vid nedisning av rotorbladen finns det en risk att isen lossnar och slungas iväg, s.k. iskast. Den största risken för nedfall av is från vindkraftverket är om verket redan är nedisat och temperaturen sedan stiger, eller solen kommer fram och värmer upp delar av verket.

Teknik finns i moderna vindkraftverk – motverkar isbildning

På moderna vindkraftverk finns det möjlighet att installera tekniska lösningar för att motverka isbildning på rotorbladen, s.k. avisningssystem. Med avisningssystem värms rotorbladen upp vid de väderförhållanden där det är som störst risk för isbildning.

Inga rapporterade fall där människor har skadats av iskast i Sverige

Enligt Energimyndigheten är risken för att en människa ska skadas av ett iskast från vindkraftverk försvinnande liten: det finns inga rapporterade fall där människor har skadats. Därför finns det inga krav på inhägnad av vindkraftverk i Sverige. Dock finns det riktlinjer för säkerhetsavstånd som privatpersoner bör följa vid vissa väderförhållanden. Avståndet beror på rådande vindriktning, och den mest försiktiga rekommendationen är på 1,5 gånger tornets höjd + rotorbladens diameter.

Det är verksamhetsutövaren som har ansvar för vindkraftverken, och den avgör därför om det behövs varningsskyltar med information om risk för iskast. Sådana skyltar ska sättas upp på väl synliga platser och på lämpligt avstånd från vindkraftverket. Vilket avstånd som är lämpligt bedöms från fall till fall.

För den som arbetar i och vid vindkraftverk finns särskilda råd och riktlinjer