Svensk Vindenergi / SOM-institutet: Ökat stöd för vindkraft, främst inom L och KD

SOM-institutet: Ökat stöd för vindkraft, främst inom L och KD

SOM-institutet vid Göteborgs universitet har presenterat sin årliga studie om svenskarna åsikter om olika energislag. Andelen som vill ”satsa mer än vi gör idag” på vindkraft ökade på nytt, från 59 procent 2022 till 61 procent 2023.

SOM-institutet har genomfört undersökningen varje år sedan 1999. De ställer frågan: ”Hur mycket bör vi i Sverige satsa på nedanstående energikällor under de närmaste 5–10 åren?” De två stora förändringarna 2022-2023 när det gäller vindkraft rör Liberalerna och Kristdemokraterna. Bland L:s väljare ökar andelen som vill ”satsa mer än vad vi gör idag” från 49 till 67 procent) och bland KD:s från 44 till 54 procent.

Att L:s och KD:s väljare blir allt mer positiva till vindkraft kan bero på att både industrin och regeringen poängterar att vindkraften är nödvändig för att vi snabbt ska kunna elektrifiera samhället och klara klimatomställningen.

Daniel Badman, vd, Svensk Vindenergi

Trots att det pågår en mycket kraftig utbyggnad av vindkraften ökar alltså andelen som anser att vi ska satsa ”mer än idag” till 61 procent, medan 21 procent vill satsa ”ungefär som idag”, 10 procent ”mindre än idag” och 3 procent ”helt avstå från energikällan”.

Samtidigt som väljarnas stöd för vindkraft ökar, är det många kommuner som använder sitt veto mot vindkraft. Regeringen bör snabbt lägga fram dels färdigberedda förslag om justering av det kommunala vetot och incitament till närboende, dels det förslag om överföring av vindkraftens fastighetsskatt från staten till kommunerna som har utretts av regeringen.

Daniel Badman, vd, Svensk Vindenergi

Särskild fråga om havsvind: 69 procent vill satsa mer

SOM-institutet har sedan tre år också inkluderat en fråga om havsbaserad vindkraft i sin undersökning: Vad anser man om förslaget att ”Sverige bör satsa mer på havsbaserad vindkraft”? Andelen som tycker att det är ett bra förslag har successivt ökat och uppgick till 69 procent år 2023 (66 procent 2022). Endast 9 procent ansåg att det är ett dåligt förslag. Ökningen av andelen som tyckte det var ett bra förslag var klart störst bland sympatisörer till L (från 60 till 80 procent) och KD (från 49 till 79 procent).

Om SOM-undersökningen och Svenska folkets åsikter om olika energikällor 1999–2023

SOM-undersökningarna genomförs varje år sedan 1986 av SOM-institutet vid Göteborgs universitet. Syftet med undersökningarna är att kartlägga svensk opinion och belysa hur svenska folkets vanor och attityder förändras över tid.

Alla rapporter från SOM-insitutet

Andelen som vill satsa mer på solenergi i årets undersökning minskade något till 77 procent, men ligger fortfarande i topp, medan andelen som vill satsa mer på kärnkraft minskade från 42 procent under 2022 till 36 procent år 2023.

SOM-insitutet: Svenska folkets åsikter om olika energikällor 1999–2023

Kontaktperson

Nicole Dreher Sköld, kommunikationsansvarig, Svensk Vindenergi
073-398 71 35