Om HaV:s granskningsförslag till ändrade havsplaner
Vindkraftsbranschen har lämnat inspel till Havs- och vattenmyndigheten om förslaget till ändrade havsplaner, som myndigheten ska lämna in till regeringen för beslut i slutet av december. Uppdraget är att ändra havsplanerna för att möjliggöra mer energiproduktion. Havsplanernas vägledning är avgörande för flera aktörer för att etablera havsbaserad vindkraft. Svensk Vindenergi anser att de föreslagna planerna på ett bättre sätt bör ta höjd för att försvarsintresset hanteras i ett senare skede, och att bedömningarna mellan olika intressen behöver bli mer transparenta och utgå från samexistenslösningar.
Svensk Vindenergi anser att havsplanernas vägledande funktion är helt nödvändig och ett viktigt verktyg för regeringen, myndigheter, kommuner och verksamhetsutövare i processen att etablera havsbaserad vindkraft.
Behövs bättre transparens i underlagen för bedömningarna
För att havsplanerna ska kunna användas som avsett behöver planerna behöver de bli mycket tydligare i vilka kriterier bedömningarna om områden grundar sig på. För att fungera som tänkt behöver också underlagen som används för bedömningarna av områdens klassificeringar vara gedigna och väl underbyggda. Granskningsförslaget är inte transparent i vilka underlag som myndighetens helhetsbedömningar grundar sig på, eller vilka kriterier som har avgjort bedömningarna. Vissa bedömningar verkar ha gjorts utan sakliga underlag eftersom de innehåller omotiverat negativa antaganden och utgångspunkter om vindkraft. Det gäller exempelvis möjligheterna till samexistens och slutsatser om att vindkraftens påverkan alltid är negativ i förhållande till vissa andra intressen, eller att påverkan inte går att åtgärda. Det är viktigt att förtydliga att den påverkan från vindkraft som beskrivs i havsplanerna är en preliminär bedömning som föregår en rättslig prövning.
Vindkraften behöver få ta plats om energi- och klimatmålen ska nås
Svensk Vindenergi välkomnar att granskningsförslaget har frångått det tidigare förslagets indelning i alternativområden och gått tillbaka till energi- och utredningsområden. Vi anser dock att de planalternativ som presenteras riskerar att motverka sitt syfte att presentera möjliga alternativ till tillräckliga områden för energiproduktion. Stora områden riskerar fortfarande att falla bort till följd av att försvarsintressena återstår att ta hänsyn till efter att förlaget lämnats in till regeringen, och stora delar av utpekade energiområden bedöms falla bort för sjöfartens säkerhetsområden. Samtidigt har metodiken bakom planalternativen brister, framförallt i bedömningarna om resurseffektivitet.
Eftersom Försvarsmaktens synpunkter inte har inkluderats i granskningsförslaget måste planerna ta höjd för försvarsintresset och. med utgångspunkten att samexistenslösningar ska främjas så långt det går.
Ytterligare specifika synpunkter från Svensk Vindenergi
- Ta bort eller förtydliga planalternativen
- Bedöm beslutade översiktsplaner
- Ta höjd för försvarsintressen och förtydliga samexistenslösningar i havsplanerna
- Anta inte att visuell påverkan på landskap från havsbaserad vindkraft är negativ
- Risk för påverkan på lämningar på havsbotten är mycket låg
- Inkludera samrådsunderlag i bedömningarna om påverkan på fåglar
- Invänta utfall av Natura 2000-prövningar
- Sjöfartens säkerhetsavstånd bör inte enbart ta energiområdens yta i anspråk
- Använd vedertagna internationella standarder för att fastställa säkerhetsavstånd
- Samexistens mellan sjöfart och energi kräver reglering av sjötrafik
- Bredda bedömningen av vindkraftens påverkan på fiske
- Beakta att matproduktion till havs har goda möjligheter till samexistens med vindkraft
- Genomför kostnads-nyttoanalys av ytanvändningen för att kunna bedöma sysselsättning och samhällsutveckling.
- Bedöm förslagens konsekvenser för att nå klimatmålen
Kontaktpersoner
Lina Kinning, ansvarig för energisystem, Svensk Vindenergi
070-190 86 53
Nicole Dreher Sköld, kommunikationsansvarig, Svensk Vindenergi
073-398 71 35