Svensk Vindenergi / Svensk Vindenergi söker ansvarig för analys och elmarknad

Svensk Vindenergi söker ansvarig för analys och elmarknad

Är du vår nya analytiker som vill vara med och utveckla vindkraftens roll på den svenska marknaden? Svensk Vindenergi söker en ansvarig för analys och marknad. Vi söker dig som vill jobba med att utveckla förutsättningarna för vindkraften som är en bransch i tillväxt. Du är bra på statistik och att dra slutsatser från större dataunderlag. Du ser nya trender och drivs av att påverka samhällsutvecklingen. Sista ansökningsdatum är 12 april.

Vi söker dig som kan analysera och beskriva vindkraftens utveckling på en energimarknad i snabb förändring. Det svenska elsystemet ska byggas ut kraftigt på kort tid och vindkraften kommer ha en central roll. Samtidigt händer det mycket på det politiska området som påverkar marknaden och investeringsförutsättningarna i Sverige. Den internationella konkurrensen om investeringar är betydande.

För Svensk Vindenergi är det viktigt att presentera väl underbyggda beskrivningar och analyser av hur branschen utvecklas ekonomiskt och tekniskt. Vi presenterar därför kvartalsvis rapporter och prognoser om marknadsutvecklingen för vindkraft på land och till havs. Vi arbetar för bästa möjliga investeringsförutsättningar på den svenska marknaden.

Nu vill vi bli ännu bättre på detta. Vi söker nu dig som vill utveckla våra arbetssätt och modeller för prognoser och marknadsanalyser.

Du som söker denna nya tjänst behöver ha kunskap och erfarenhet från energimarknaden. Du förstår vikten av goda investeringsförutsättningar, och av affärsmässighet i dina analyser av statistik och data. Du är nyfiken på teknik och teknikutveckling.

Påverkansarbete är alltid i fokus hos oss på Svensk Vindenergi, så för att lyckas i rollen behöver du vara intresserad av att beskriva tekniska och ekonomiska frågor på ett begripligt sätt för olika målgrupper som är olika insatta i sakfrågan.

Om tjänsten

Du kommer att ansvara för analys och elmarknadsfrågor på Svensk Vindenergi. Det innebär ansvar för rapporter om och prognoser för branschens ekonomiska och tekniska utveckling. Du kommer även vara projektledare för rapporter som beställs från externa konsulter, forskningsinstitutet och akademin.

Tillsammans med dina kollegor fokusera på förutsättningarna för investeringar på den svenska vindkraftsmarknaden. Du kommer att ta fram positioner för vindkraftsbranschen i pågående politiska utredningar och förslag inom elmarknadsområdet.

Anställningen är en tillsvidareanställning med start enligt överenskommelse. Arbetsprov kan förekomma.

Arbetsuppgifter

 • Ansvar för kvartalsvis statistik och prognoser över den svenska vindkraftsutbyggnaden, inklusive att ansvara för metodutveckling och rapporter av densamma.
 • Leda projekt och framtagande av ekonomiska och tekniska rapporter på vindkraftsområdet.
 • Ansvara för vårt medlemsråd för marknadsfrågor samt att delta i andra av våra medlemsråd och arbetsgrupper med koppling till marknad och investeringar.
 • Vara branschens representant i olika aktörsråd hos berörda myndigheter inom ditt ansvarsområde, som t.ex. Energimyndigheten Svenska Kraftnät och Energimarknadsinspektion.
 • Analysera politiska förslag och initiativ som påverkar energi- och elmarknaden med vindkraftens intressen i fokus.
 • Ta fram remissvar inom dina ansvarsområden i samverkan med Svensk Vindenergis medlemsföretag.
 • Vara talesperson inom ansvarsområdet i media.

Kompetenser och kvalifikationer

Vi söker dig som:

 • har erfarenhet av att genomföra analyser inom energiområdet.
 • har affärsmässig förståelse och förmåga att sätta medlemmarnas ekonomiska intressen i första hand.
 • gillar problemlösning.
 • är bra på att fånga upp och analysera ny information och trender.
 • tar initiativ, är kreativ och självgående – samtidigt som du är bra på att få saker att växa fram tillsammans med andra.
 • kan uttrycka dig väl i tal och text på både svenska och engelska eftersom du kommer att ha regelbunden kontakt med utländska medlemsföretag och journalister.
 • har relevant högskole- eller universitetsutbildning, troligen som ekonom, statistiker eller ingenjör.
 • har minst 2-3 års arbetslivserfarenhet inom relevant område.
 • har goda kunskaper i Excel och liknande arbetsverktyg för sammanställning och bearbetning av data

Det är meriterande om du har:

 • erfarenhet från vindkraftsbranschen
 • nätverk inom energiområdet
 • vana av politiskt påverkansarbete och opinionsbildning

Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper.

Om Svensk Vindenergi och kansliet

Svensk Vindenergi är en branschorganisation för företag som arbetar med vindkraft. Våra medlemmar är projektörer, investerare, kraftbolag, kommunala energibolag, banker, advokatbyråer, konsultföretag och leverantörer till vindkraftbranschen. Vi har över 150 medlemsföretag.

Svensk Vindenergi är vindkraftens samlade röst i samhället. Vi jobbar för att vindkraften ska nå sin fulla potential och bidra till ett långsiktigt hållbart samhälle – och vi är på god väg för år 2017–2024 fördubblas vindkraftsproduktionen.

Vi är åtta medarbetare på Svensk Vindenergis kansli. Beslutsvägarna är korta och det finns goda möjligheter att påverka din roll och ditt dagliga arbete.

Hos oss är det viktigt att ha roligt på jobbet – både för att vi ska trivas och för att resultatet av vårt arbete blir bättre. Vi har generösa förmåner för friskvård och ledighet.

Vårt kontor är placerat centralt i Stockholm.

Ansökan

Skicka din ansökan CV, personligt brev och referenser senast den 12 april till vd Daniel Badman.

Ansökningar hanteras löpande, så vänta inte med att skicka in din ansökan. Sista ansökningsdatum är 12 april.

Välkommen med din ansökan!

Kontaktperson

Vill du veta mer om tjänsten är du välkommen att kontakta:

Daniel Badman, vd, Svensk Vindenergi
070-972 54 37