Svensk Vindenergi / Plagazi ny medlem i Svensk Vindenergi

Plagazi ny medlem i Svensk Vindenergi

Svensk Vindenergi välkomnar svenskägda Plagazi som ny medlem. Företaget blir det första av föreningens medlemmar att syssla med återvinning – en välkommen och framåtsyftande förstärkning.

– Vi är mycket glada att få ta del av Plagazis kunnande och kompetens. Deras patenterade teknologi omvandlar vingen till vätgas och kan därmed erbjuda ett spännande alternativ på vägen mot 100 procent återvinningsbara vindkraftverk, säger Daniel Badman, vd för Svensk Vindenergi.

Ett vindkraftverk kan återvinnas till 85 – 90 procent, men det finns fortfarande utmaningar med till exempel kompositmaterial av glasfiber, inte minst i vingarna. För att driva på utvecklingen har vindkraftsbranschen under året utlovat ett totalt deponistopp, vilket öppnar upp marknaden för omhändertagande.

– Plagazi ser medlemskapet i Svensk Vindenergi som mycket viktigt då återvinning av vindturbinsblad är avgörande för hållbarheten av vindenergi. Vår patenterade process kan ta hand om svårhanterat avfall så som vindturbinsblad och utvinna grön vätgas, vilket Plagazi vill förmedla till marknad och beslutsfattare. Vi ser medlemskapet som rätt steg på vägen för att påskynda processen att göra vindkraftverk återvinningsbara via vår unika process, säger Torsten Granberg, VD Plagazi AB.

Läs vidare

Plagazis webbplats

Medlemsföretag i Svensk Vindenergi

Kontakt

Daniel Badman, VD, Svensk Vindenergi

Telefon: 070-972 54 37

E-post: daniel.badman@svenskvindenergi.org

Linnéa Granberg, Chief Commercial Officer, Plagazi AB

Telefon: +41 79 199 40 72

E-post: linnea.granberg@plagazi.com