2019-10-23

Pressmeddelanden

Tioårsjubileum och reviderad färdplan i fokus när VIND 2019 slår upp dörrarna

I dag samlas vindkraftsbranschen för att driva den energipolitiska agendan framåt – på VIND 2019. I samband med konferensen firar Svensk Vindenergi tioårsjubileum som förgylls av en fullsatt deltagarlista, utsåld utställningslokal och ett späckat seminarieprogram. Fokus för årets konferens är branschens reviderade färdplan vilken banar väg mot en hundra procent förnybar elförsörjning år 2040.

–  Nära 1000 deltagare och en fullbokad mässhall vittnar om en växande sektor som lockar allt fler aktörer av både nationell och internationell bakgrund. Det är fantastiskt kul att se hur VIND-konferensen har vuxit i takt med att vindkraften utvecklats till att bli en mogen och konkurrenskraftig industri. Vi är nu en etablerad sektor med mångmiljardinvesteringar i ryggen, säger Charlotte Unger Larson, vd på Svensk Vindenergi.

I samband med jubileet släpper branschorganisationen en reviderad upplaga av Färdplan 2040 – Vindkraft för klimatnytta och konkurrenskraft. Rapporten riktar sig till beslutsfattare och sammanfattar de mest centrala åtgärderna som krävs för att nå de nationella målen om ett hundra procent förnybart elsystem senast år 2040 och netto-noll-utsläpp av växthusgaser senast 2045.

–  Konferensen samlar näringsliv, myndigheter och politik. Det är ett utmärkt tillfälle att sätta ljus på vinkraftsbranschens viktigaste frågor. I årets upplaga av Färdplan 2040 lägger vi extra fokus på hur vi kan klara övergången mot en växande andel förnybar produktion i elsystemet, med bibehållen leveranstrygghet och stabilitet. Vi utökar även delarna om havsbaserad vindkraft, vars potential är stor och vars nyttor vi ser kommer få ökad betydelse.

Scenframträdanden på konferensen sker under ledning av moderator Mattias Goldmann, nytillträdd hållbarhetschef på SWECO. Bland talarna syns bland andra energiminister Anders Ygeman, Magnus Hall, vd på vattenfall, Yasmine Arsalane, senior analytiker på International Energy Agency samt uppstickaren Lena Endre, skådespelare och regissör på Dramaten.

–  Vindkraften spelar en oerhört viktig roll i kampen mot klimatförändringen. Jag ser fram emot inspirerande dagar som präglas av nya kontakter, stärkt politisk ambition och en riktning framåt, säger Charlotte Unger Larson.

VIND 2019 arrangeras med stöd av:

Arise, Axpo, ENERCON, GE Renewable Energy, Svea Vind Offshore, Nordex, Acciona, Centrica, RES Nordics, OX2, Vestas, Siemens Gamesa och wpd.

_____________________________

Kontakt:

Hanna Magnusson, press och kommunikationsansvarig, Svensk Vindenergi
Telefon: 073-0257846
E-post: hanna.magnusson@svenskvindenergi.org

Charlotte Unger Larson, vd, Svensk Vindenergi
Telefon: 070-190 86 53
E-post: cul@svenskvindenergi.org

_____________________________

Mer information:

Ta del av seminarieprogram och information: www.vindkonferensen.se
Läs rapporten:
Färdplan 2040 – Vindkraft för klimatnytta och konkurrenskraft
Besök Svensk Vindenergis hemsida:
www.svenskvindenergi.org
Följ Svensk Vindenergi på Twitter @Vindkraft

_____________________________