Debatt: Avgörande för Sverige som investeringsland
Sveriges överskott på fossilfri el till konkurrenskraftiga priser har länge lockat utländska investeringar som skapar jobb och driver innovation. För att behålla investeringsvilja och konkurrenskraft krävs fortsatt utbyggnad av elproduktionen och vindkraften är då avgörande. Det skriver Svensk Vindenergis vd Daniel Badman tillsammans med ledare för en rad av Sveriges viktigaste aktörer inom svensk vindkraft på Second Opinion den 19 februari 2024.
Idag samlas företagsledare och beslutsfattare från hela världen på investeringskonferensen Join Sweden Summit i Stockholm. Sverige är ett attraktivt land för utländska direktinvesteringar. De senaste två åren har investeringarna uppgått till över 830 miljarder kronor. Business Sweden placerade 2024 Sverige som den fjärde största marknaden för utländska direktinvesteringar i Europa och på trettonde plats globalt.
Utländska direktinvesteringar är avgörande för Sveriges ekonomi och konkurrenskraft. De bidrar med kapital, ny teknik och innovationer som stärker näringslivet och skapar tillväxt. Idag sysselsätter utlandsägda företag nära 800 tusen personer i Sverige – nästan en fjärdedel av alla anställda i näringslivet. På så sätt leder investeringarna till ökade skatteintäkter samt nya affärsmöjligheter för svenska företag.
En anledning till att Sverige är ett attraktivt investeringsland är vårt betydande elöverskott. Framtidens industrier och teknikföretag, t.ex. produktion av fossilfritt stål, mer hållbara byggmaterial, kemikalier samt data- och serverhallar, efterfrågar alla stora mängder fossilfri, grön el till konkurrenskraftiga priser – snabbt. Ska vi fortsätta attrahera utländska investerare måste vi snabbt säkerställa följande:
Mer el – snabbt. För att nå regeringens planeringsmål om 300 TWh till 2045, och då möta industrins behov, behöver nära 7 TWh ny elproduktion tillkomma varje år; en takt Sverige inte har sett på flera decennier. Hastigheten är också avgörande: även om regeringens planeringsmål tar sikte mot 2045, behövs det väsentliga tillskott av ny el och en utbyggd nätinfrastruktur tidigare än så. Om inte utbyggnadstakten av elproduktionen ökar nu och sker systematiskt över tid riskerar stora internationella industrisatsningar att förläggas i utomlands.
Konkurrenskraftiga elpriser. Både svenskt och internationellt näringsliv efterfrågar inte bara stora mängder fossilfri el, den behöver också vara möjlig att köpa till konkurrenskraftiga priser. När vindkraften tillför el till systemet bidrar den till att pressa elpriserna, vilket stärker industrins konkurrenskraft. Utan stabila och konkurrenskraftiga elpriser riskerar företag att flytta sin produktion till marknader med bättre förutsättningar.
Energibolag fortsätter satsa i Sverige. Omställningen sker inte bara i Sverige, utan hela världen ställer om och elektrifierar. Länder som Polen, Tyskland, Frankrike och Storbritannien arbetar aktivt för att attrahera gröna investeringar med tydliga politiska signaler och gynnsamma villkor för ny elproduktion.
En fortsatt vindkraftsatsning det kommande decenniet är den lösning som bäst svarar på ovan behov. Landbaserad vindkraft kan producera mer el snabbast, till lägst kostnad. Därtill har havsbaserad vindkraft enorm potential och kan tillföra stora mängder el även när behoven är som störst, tack vare jämna och starka havsvindar. Där har regeringen också direkt rådighet över projektens tillstånd. Gemensamt för all vindkraft är att det går snabbt att bygga när tillstånden väl är på plats.
Sverige är och ska fortsätta vara de svenska och internationella företagens bästa vän. Men för att dessa de ska investera och växa i Sverige behövs långsiktiga spelregler, beslutsamhet och tydlig politisk riktning kring vindkraften. Därför föreslår vi:
Jämlika marknadsförutsättningar. Om regeringen fullföljer planerna på subventionerade kärnkraftsinvesteringar riskerar de att lägga en våt filt över andra investeringar. Med tanke på att det tar lång tid innan ny kärnkraft kommer på plats, kommer det inte finnas tillräckligt med el i närtid för att möta elbehoven. För att undvika den utvecklingen behövs ett helhetsgrepp där regeringen agerar för att ska skapa gynnsamma investeringsvillkor för all fossilfri elproduktion. Teknikneutralitet är en viktig del för att realisera de mest kostnadseffektiva lösningarna i tid.
Det nuvarande kommunala vetot skapar osäkerhet och bromsar viktiga projekt. Utredningar har redan pekat på lösningar, och vi uppmanarregeringen att snarast reformera vetotsom en del av ett större paket för att stärka incitamenten för kommunerna. Det är avgörande för att skapa stabilitet och förutsebarhet för projektutveckling vilket också har påverkar investeringsviljan positivt för framtida projekt.
Sist men inte minst spelar Försvarsmakten en viktig roll i Sveriges elektrifiering. Det behövs en tydligare styrning för att tillgodose dess behov och samtidigt möjliggöra vindkraftsexpansion. Försvarsförmågan behöver omfatta infrastruktur både på land och till havs, även för framtidens energisystem. Med tydlig planering och klara ramar kan vi både säkra vår energiförsörjning och försvarsförmåga.
Sverige har alla förutsättningar att bygga ut elproduktionen för att stå redo att möta, och bana väg för, den framtida efterfrågan. Det behövs då tydlig politisk riktning, bättre tillståndshantering och konkurrenskraftiga villkor för att locka de investeringar som krävs. Detta har vi även framfört till regeringen i de branschdialoger som ägt rum. Regeringen har en unik chans att visa vägen och skapa förutsättningar för framtidens energisystem – dessutom inför ögonen på företagsledare från hela världen som letar efter platser för etablering och tillväxt.
Daniel Badman, vd Svensk Vindenergi
Matilda Afzelius, vd RES Renewables Nordics
Cecilia Bergman, vd Ørsted AB
Charlotte Bergqvist, sverigechef Cloudberry Clean Energy
Per-Erik Eriksson, vd Arise AB
Magnus Hallman, sverigechef Deep Wind Offshore
Emma Sjöberg, head of legal Skyborn Renewables Sweden
Marcus Thor, styrelseordförande Freja Offshore
Per Witalisson, vd Eolus Vind
Emelie Zakrisson, sverigechef OX2
Peter Zachrisson, vd SR Energy