Slutreplik: Stöd regeringens vindkraftssatsning!
I en slutreplik på flera lokala debattsidor under februari 2025 bemöter Svensk Vindenergis vd Daniel Badman, tillsammans med flera energiledare, debattrepliker från motståndsgrupper som menar att skulle vara en ”varningssignal” att ”vindindustrin nu förespråkar ekonomiska incitament till kommuner som accepterar vindkraft”.
Det behöver kanske förtydligas att det är regeringen och Sverigedemokraterna som nyligen har lagt fram förslaget om ekonomiska incitament. Förslaget innebär att kommuner som möjliggör utbyggnaden av vindkraft får ett stöd motsvarande den fastighetsskatt som betalas för vindkraft.
Det handlar alltså inte om något statligt stöd, utan skatten betalas av vindkraftsbolagen, men i dag går pengarna till statskassan i stället för kommunerna. Vi tycker att det är fullt rimligt att de kommuner som bidrar till utbyggnaden av ny elproduktion också får en ekonomisk fördel.
Syftet med regeringens förslag är att fler kommuner ska säga ja till vindkraft, eftersom mer vindkraft är nödvändigt för att möta det ökade elbehovet när samhället elektrifieras och industrin ställer om.
Vi kritiseras för att vi använder ”klimatargumentet för att motivera fortsatt utbyggnad”, trots att Sveriges elproduktion nästan är fossilfri. Då bortser man helt från behovet att snabbt ersätta fossila bränslen inom industrin och transportsektorn, och att tränga undan kol- och gaskraft i våra grannländer.
Det påstås att vindkraft inte är lösningen eftersom vi måste importera el när det inte blåser. Det är då viktigt att komma ihåg att Sverige innan vindkraftsutbyggnaden tog fart hade en väsentligt högre elimport än idag. Vi importerar bara el ett fåtal timmar per år och bidrar genom vår elexport till att våra närmsta grannländer kan minska sitt kol- och gasberoende. De dryga 360 dagar Sveriges exporterar el gynnas både energisäkerheten i norra Europa och klimatet.
Utbyggnaden av vindkraft ger oss dessutom lägre elpriser än omvärlden. Det ger svensk industri ett försprång när hela världen ska ställa om från fossila bränslen, vilket främst sker genom elektrifiering.
Regeringens mål är att vi ska planera för en fördubblad elanvändning, och de kommande 10–15 åren är det främst vindkraft (tillsammans med solkraft) som kan bidra till målet.
Men det kräver att kommunerna inte stoppar nya vindkraftsansökningar, utan låter länsstyrelsens miljöprövningsdelegation avgöra om vindkraften är acceptabel i ett område. Och då är det mer än rimligt att kommunerna får en ersättning i form av fastighetsskatten, samtidigt som närboende och bygderna får ta del av intäkterna från vindkraftselen.
Anders Wijkman, tidigare ordförande i Miljömålsberedningen och ordförande för Vindkraftens klimatnytta
Daniel Badman, vd, Svensk Vindenergi
Jan Näs, Sverigechef, Galileo Empower
Mads Miltersen, vd, EnBW Sverige
Peter Zachrisson, vd, SR Energy
Pontus Hallbäck, Sverigechef Eurowind energy