Svensk Vindenergi / Ansvarig för elnät och elmarknad

Ansvarig för elnät och elmarknad

Är du vår nya kollega som vill vara med och utveckla vindkraftens roll i energisystemet med fokus på elnät- och elmarknadsfrågor?

Svensk Vindenergi söker ansvarig för elnät- och elmarknadsfrågor som vill vara med och bidra i en bransch i tillväxt. Vi söker dig som vill jobba med att utveckla förutsättningarna för vindkraften i framtidens elsystem. Du är analytiskt lagd, bra på att kommunicera och drivs av att påverka samhällsutvecklingen.

Vi söker dig som kan analysera och beskriva utvecklingen på energimarknaden, med fokus på vindkraftens roll. Du har samtidigt kunskap och yrkesmässiga erfarenheter av elnät och elmarknadsfrågor. Du förstår hur centrala dessa frågor är för vindkraftsbranschens utveckling och elektrifieringen i stort.

Påverkansarbete är alltid i fokus hos oss, så för att lyckas i rollen behöver du vara duktig på att beskriva tekniska och ekonomiska frågor på ett begripligt sätt för dem som inte är insatta i sakfrågan. Du är bekväm att hantera intervjuer och presentera slutsatserna av ditt arbete publikt. Du gillar att bygga arbetsmässiga relationer och trivs med att ha många kontakter i din vardag. För att lyckas i rollen är du prestigelös, flexibel och har god analytisk förmåga.

På kansliet är vi ett team på sex medarbetare. Beslutsvägarna är korta och det finns goda möjligheter att påverka ditt dagliga arbete. Hos oss är det viktigt att ha roligt på jobbet, både för att vi ska trivas och för att resultatet blir bättre. Vi har generösa förmåner för friskvård och ledighet. Vårt kontor är placerat centralt i Stockholm.

Din roll

Du kommer främst att arbeta med elnät och elmarknadsfrågor. Du ansvarar för områden som nya systemtjänster, flexibilitet och nättariffer för vindkraft. En viktig del av ansvaret för elmarknadsfrågor består i att analysera branschens ekonomiska och tekniska utveckling.

Det övergripande syftet är att bidra till att branschen växer genom att undanröja flaskhalsar och underlätta integrering av vindkraft i elsystemet. I rollen rör du dig mellan ett strategiskt perspektiv och tekniska frågor dagligen. I arbetet ingår även att ta fram underlag till våra positioner i EU- och internationella frågor inom dina ansvarsområden.

Arbetsuppgifter:

· Ansvarar för att ta fram och utveckla kvartalsvis statistik och prognoser över den svenska vindkraftsutbyggnaden.

· Analysera energimarknaden ur ett vindkraftsperspektiv och utveckla vårt prognosarbete.

· Driva och ta fram positioner primärt kopplat till elnät och elmarknad. Du för kontinuerligt en dialog kring dessa frågor med framför allt beslutsfattare inom regering, riksdag, myndigheter och näringsliv.

· Leda projekt, medlemsråd och arbetsgrupper inom dina ansvarsområden samt vara branschens och representant i olika aktörsråd hos berörda myndigheter (Energimarknadsinspektion, Svenska Kraftnät och Energimyndigheten)

· Svara på remisser inom dina ansvarsområden.

Krav och önskemål

· Flera års erfarenhet av arbete med marknadsanalyser och strategiskt arbete inom energiområdet. Du tänker affärsmässigt och sätter medlemmarnas ekonomiska intressen i första hand. Du är bra på att fånga upp och analysera ny information och se vad den har för betydelse för möjligheten att uppnå våra mål.

· Som person gillar du att lösa problem och ser gärna till helheten. Du är initiativtagande, kreativ och självgående men samtidigt bra på att få saker att växa fram tillsammans med andra.

· Eftersom regelbunden kontakt sker med utländska medlemmar och journalister är det viktigt att du kan uttrycka dig väl i tal och text på både svenska och engelska.

· Relevant högskole- eller universitetsutbildning.

· Goda kunskaper om energisystemet och dess framtida utmaningar, elnät, elhandel och balansmarknaderna.

· Minst 3-5 års arbetslivserfarenhet inom relevant område.

· Goda kunskaper i Excel.

Meriterande

· Kunskaper om processerna för nättariffer, nätkoder, flexibilitetsmarknaden, stödtjänster och elnätsanslutning i synnerhet.

· Vana av politiskt påverkansarbete och opinionsbildning

· Erfarenhet av vindkraftsbranschen

· Brett nätverk inom energibranschen

Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper. Anställningen är en tillsvidareanställning med start enligt överenskommelse. Arbetsprov kan förekomma.

Om Svensk Vindenergi

Svensk Vindenergi är en branschorganisation för företag som arbetar med vindkraft. Våra medlemmar är vindkraftsägare, turbinleverantörer, advokatbyråer, elhandelsbolag, elintensiv industri, konsultföretag och leverantörer till vindkraftbranschen. I dagsläget har vi ca 125 medlemsföretag.

Vi är vindkraftens samlade röst i samhället och vi jobbar för att vindkraften ska nå sin fulla potential och bidra till ett långsiktigt hållbart samhälle – och vi är på god väg! År 2017 – 2022 fördubblas vindkraftsproduktionen så att 30 % av den el vi använder år 2022 kommer från vindkraft. 2025 år blir vindkraften Sveriges näst största kraftslag.

Kontakt och ansökan

Skicka din ansökan med CV, personligt brev och referenser till VD Daniel Badman på e-post daniel.badman@svenskvindenergi.org senast 18 april 2022. Vi kommer att intervjua kandidater löpande för tjänsten så skicka gärna in din ansökan innan ansökningstiden gått ut.

Vill du veta mer om tjänsten är du välkommen att kontakta VD Daniel Badman på telefon 070-972 54 37 eller e-post.