Nytt om tillsyn av vindkraftens påverkan på artskydd och naturmiljöer
Forskningsprogrammet Vindval har idag publicerat en forskningsrapport om hur vindkraftens påverkan på arter och naturmiljöer följs upp i tillsynen av miljötillstånd. Svensk Vindenergi kommer inom kort att bjuda in till Naturvårdsverkets webbinarium den 11 mars om rapportens resultat med forskarna och representanter från Naturvårdsverket, tillsynsmyndigheter och branschen.
Den 19 februari publicerades rapporten Vad hände sedan? Om kontroll och uppföljning av vindkraftens påverkan på arter och naturmiljöer publicerats inom ramen för forskningsprogrammet Vindval, ett samarbete mellan Naturvårdsverket och Energimyndigheten. Rapporten är skriven av forskarna Jan Darpö och Jonas Sandström i samarbete mellan Juridicum i Uppsala och SLU Artdatabanken (VIPA).
Forskarna har undersökt hur vindkraftens påverkan på arter och naturmiljöer följs upp i tillsynen av miljötillstånd. Tjugoåtta vindparker i drift har studerats för att se vad som gäller enligt tillstånd, villkor och kontrollprogram och intervjuer har gjorts med tillsynsmyndigheter, länsstyrelser och flera verksamhetsutövare som är medlemmar i Svensk Vindenergi.
Resultaten av studien visar på brister i systemet för uppföljningen av påverkan på artskydd och naturmiljöer. Forskarna bedömer att det inte bara gäller vindkraft, utan de flesta verksamheter som har tillstånd enligt miljöbalken. Rapporten innehåller ett antal rekommendationer för ändringar av både lagstiftning och myndigheternas samt domstolarnas praxis.
Svensk Vindenergi bidrar till ett webbinarium som Naturvårdsverket bjuder in till den 11 mars om rapportens resultat där bl.a. Naturvårdsverket, forskarna, prövnings- och tillsynsmyndigheter och vi från branschen deltar. Anmälan kan göras här.
Kontaktpersoner
Ina Müller Engelbrektson, branschjurist, Svensk Vindenergi
073-021 29 85
Nicole Dreher Sköld, kommunikationsansvarig, Svensk Vindenergi
073-398 71 35