Vindbranschen svarar på remiss av Vindkraft i havet – ger ytterligare förslag
Svensk Vindenergi har svarat på remissen av betänkandet Vindkraft i havet av utredningen för havsbaserad vindkraft. Utöver att ge synpunkter på utredningens förslag, kommer vindkraftsbranschen med förslag till regeringen på hur den havsbaserade vindkraften i Sverige kan realiseras i tid.
Vindkraftsbranschen har svarat på har svarat på remissen av betänkandet Vindkraft i havet av utredningen för havsbaserad vindkraft. Utredningen hade i uppdrag att föreslå en mer effektiv och tydlig ordning för miljöprövning av havsbaserad vindkraft och föreslår att Sverige ska övergå till ett auktionssystem för vindkraft till havs.
Det är helt avgörande att behandla befintliga projekt i nuvarande prövningsordning för att få till elproduktion i den takt som behövs för elektrifieringen och klimatomställningen. Ett rätt utformat auktionssystem kan vara välkommet på sikt, men det är mer prioriterat att realisera mogna havsbaserade projekt.
Lina Kinning, ansvarig för havsbaserad vindkraft, Svensk Vindenergi
Sammanfattning av Svensk Vindenergis synpunkter
- Det är bara de projekt som redan fått tillstånd och projekt i tillståndsprövning som har potential att leverera el före slutet av 2030-talet. Därför behöver det fortsatt vara prioriterat att fokusera på att få befintliga projekt byggda och driftssatta. Utredningen konstaterar att det är osäkert när och i vilken utsträckning ett auktionssystem kan komma på plats. Även om regeringen fattar beslut om att införa ett auktionssystem i Sverige och pekar ut en auktionsmyndighet vid halvårsskiftet 2025 som utredningen föreslår kommer den första havsvindparken i auktionssystemet att kunna tas i drift först någon gång efter 2040.
- Vi instämmer med utredningens bedömning att det som kommer att leda till utbyggnad inom överskådlig framtid är tillstånd till ett urval av projekt i kombination med statlig riskdelning och prissäkring eller liknande. Det behöver därför skyndsamt införas.
- På sikt skulle ett auktionssystem för exklusiv rätt att bygga på en plats kunna spela en roll. Men det auktionssystem som föreslås löser inte de utmaningar utredningen var satt att lösa, vilket också påpekas i betänkandet. Med förslagen löses inte samexistensfrågor i och med utpekandet och väsentliga frågor kommer att vara olösta långt in i processen, samtidigt som åtagandena och kostnadsriskerna ökar för projektörerna.
- Det pågår redan projektering i de områden som av projektörer bedömts vara de mest lämpliga för att bygga havsbaserad vindkraft i Sverige. Att tillvarata tillståndsgivna och tillståndssökande projekt är ett mer effektivt utnyttjande av nedlagda resurser än att avslå alla och börja om från början. Vilka lämpliga områden som kommer att återstå att peka ut i ett kommande auktionssystem är högst oklart. Detta särskilt med tanke på beslutet från regeringen i november 2024 om att avslå samtliga ansökningar i Östersjön.
- Investerbarhetsanalysen som är bilagd betänkandet ger enbart en ögonblicksbild av investeringsläget och kommer därmed snabbt att bli inaktuell. Den bör inte användas som beslutsunderlag.
- Sveriges elmarknad präglas av en prövningsorienterad ordning. Skiftet från ett prövningsbaserat system till ett anvisningssystem behöver konsekvensanalyseras i förhållande till övriga elmarknaden i ett helhetsgrepp.
Vindkraftsbranschens förslag
- Det behövs en tydlig ambition och tidplan både för befintliga projekt och för auktionssystemet. Tillståndsgivna projekt och projekt som tillståndsprövas behöver förutsättningar att realiseras i takt med behovet av el.
- Det behöver utredas hur statlig riskdelning och prissäkring för havsbaserad vindkraft bäst utformas, både för tillståndsgivna projekt, projekt i tillståndsfas och för projekt i ett eventuellt kommande auktionssystem.
- Ge Svenska kraftnät i uppdrag att ansluta tillståndsgivna projekt så att anslutningsrisken inte kvarstår i senare del av projekten. Anslutningsrisken omfattar även tillstånd för sjökabeln som behöver ges av regeringen. Detta behöver bli tydligt för tillståndsgivna projekt, projekt i tillståndsfas och för projekt i ett eventuellt kommande auktionssystem.
- Ge Försvarsmakten i uppdrag att tillsammans med Energimyndigheten ta fram underlag för samexistenslösningar mellan elproduktion och försvar. Om havsplanerna i sin nuvarande utformning ska ligga till grund för utpekande av områden behöver Försvarsmakten även få ett tydligt uppdrag att möjliggöra havsbaserad vindkraft i samverkan med den som vinner koncessionen, så att inte ett utpekat projekt stoppas av försvarsskäl i den efterföljande tillståndsprocessen.
I dagsläget finns fyra tillståndsgivna havsbaserade projekt med miljötillstånd i Sveriges vatten. Därtill pågår projektering av havsbaserad vindkraft i samtliga av Sveriges havsområden, varav 15 befintliga projekt motsvarande 27 000 megawatt (MW) i tillståndsfas.
Om utredningen för havsbaserad vindkraft
Utredningen hade i uppdrag att föreslå en mer effektiv och tydlig ordning för miljöprövning av havsbaserad vindkraft och föreslår att Sverige ska övergå till ett auktionssystem för vindkraft till havs. Tanken med auktionssystemet är att staten i ett tidigt skede kan peka ut områden där det utifrån de samlade intressena i havet är lämpligt och önskvärt att bygga ut vindkraften.
Den projektör som vinner en auktion föreslås få ensamrätt att söka tillstånd att bygga havsbaserad vindkraft inom ett anvisat område. För befintliga projekt som sökt tillstånd innan den 1 juli 2026 föreslås den nuvarande prövningsordningen gälla.
Kontaktpersoner
Lina Kinning, ansvarig havsbaserad vindkraft och energisystem
070-190 86 53
Nicole Dreher Sköld, kommunikationsansvarig, Svensk Vindenergi
073-398 71 35