Svensk Vindenergi / Vindkraft nyckeln till EU:s Clean Industrial Deal

Vindkraft nyckeln till EU:s Clean Industrial Deal

Europa behöver öka tempot i vindkraftsutbyggnaden för att klara EU:s mål för energisäkerhet och stärka konkurrenskraften inom ramen för EU:s nya strategi Clean Industrial Deal. I strategin pekar kommissionen ut regeringarnas ansvar för att öka tempot i tillståndsgivningen för förnybart som en knäckfråga. Ny statistik över den europeiska vindkraften från WindEurope visar också att Sverige har den tredje största andelen vindkraft i Europa.

Enligt ny statistik från WindEurope installerades 16,4 GW ny vindkraft i Europa under 2024, vilket är mindre än hälften av vad som krävs årligen för att nå EU:s energisäkerhetsmål.

Danmark hade den högsta andelen vindkraft i Europa med 56 procent, följt av Irland med 33 procent. Sverige hamnade på en tredjeplats och gick om Spanien, Nederländerna, Storbritannien och Tyskland. Anledningen till Sveriges ökade andel vindkraft från 26 procent 2023 till 31 procent 2024 beror såväl den installerade kapaciteten som det samlade vindkraftsbeståndets kapacitetsfaktor i Sverige båda ökade med 6 procent.

Tyskland går i bräschen med flest installationer, men för att möta framtidens ökande elbehov krävs snabbare tillståndsprocesser och utbyggnad av elnäten. Vindkraften kan, med rätt åtgärder, fyrdubbla sin elproduktion till 2040 och därmed spela en central roll i Europas gröna omställning.

EU:s Clean Industrial Deal nästa steg i Europeiska gröna given (European Green Deal)

Igår presenterade EU-kommissionen Clean Industrial Deal, EU:s nya strategi för att stärka den europeiska ekonomins konkurrenskraft. I Clean Industrial Deal understryker EU-kommissionen att elektrifieringen kommer att vara avgörande för Europas konkurrenskraft. Elektrifieringsgraden i EU har legat stilla under de senaste 10 åren på under 25 procent. Kina har nu gått om EU och befäster därmed sin globala konkurrensfördel. En av knäckfrågorna som kommissionen pekar ut i Clean Industrial Deal är det ansvar som EU:s regeringar har i att öka utbyggnaden av förnybar elproduktion att tillämpa det nya Förnybartdirektivet och därmed snabba på tillståndsprocesserna.

WindEuropes policychef Pierre Tardieu ger en sammanfattning av de viktigaste åtgärderna.

Kontaktpersoner

Erik Almqvist, elnät & elmarknad, Svensk Vindenergi
073-025 78 46

Ina Müller Engelbrektson, branschjurist, Svensk Vindenergi
073-021 29 85

Nicole Dreher Sköld, kommunikationsansvarig, Svensk Vindenergi
073-398 71 35