Svensk Vindenergi / OECD-kritik av regeringens klimatpolitik: förbättra förutsättningar för investeringar och förnybart

OECD-kritik av regeringens klimatpolitik: förbättra förutsättningar för investeringar och förnybart

Sveriges klimatpolitik får kritik av Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD), som granskat det senaste decenniets politik och ger rekommendationer för framtiden – bland annat att låta politiken styras av de mest kostnadseffektiva lösningarna för att uppnå våra klimatmål. Svensk Vindenergi och Nätverket för solparker kommenterar OECD:s granskning.

OECD menar att Sverige bör behålla ambitionsnivån i den svenska klimatlagen från 2017, ta en proaktiv roll i att sätta ambitiösa EU-mål för 2040, förena nationella energimål med europeiska mål och undvika ryckig politik för att säkerställa ett förutsägbart investeringsklimat. I ljuset av regeringens kärnkraftsfokus ber OECD regeringen att noga överväga olika kraftslags nyttor, kostnader och tidshorisonter. OECD rekommenderar att politiska beslut styrs av vad som är ett kostnadseffektivit sätt att uppnå klimat- och energimålen.

OECD:s rekommenderar också reformer för att snabba på tillståndsprocesserna och att utbyggnaden av förnybar energi bör fortsätta, samtidigt som miljöpåverkan minimeras. OECD uppmanar även regeringen att införa de aviserade incitamenten till kommunerna så att de tillstyrker vindkraftsprojekt.

Sverige har alla förutsättningar att bygga ut elproduktionen för att stå redo att möta, och bana väg för, den framtida efterfrågan. Vi håller med OECD om att det då behövs tydlig politisk riktning, bättre tillståndshantering och konkurrenskraftiga villkor för att locka de investeringar som krävs. Det kommande decenniet är der viktigt att det satsas på de snabbaste och mest kostnadseffektiva lösningarna. Nu är en fortsatt utbyggnad av befintlig teknik som vindkraft, solkraft, kraftelektronik och energilagring helt avgörande.

Daniel Badman, vd, Svensk Vindenergi

– Vid utgången av 2024 hade länsstyrelserna godkänt solparker som tillsammans kan producera 6,3 TWh el om året, ungefär lika mycket som en kärnkraftsreaktor vid Ringhals. Tillsammans med de ansökningar som väntar på besked från länsstyrelserna skulle solparkerna inom några år kunna bidra med ny el motsvarande en femtedel av Sveriges nuvarande elkonsumtion.

Madeleine van der Veer, verksamhetsledare, Nätverket för solparker

Kontaktpersoner

Ina Müller Engelbrektson, branschjurist, Svensk Vindenergi
073-021 29 85

Madeleine van der Veer, Nätverket för solparker
070-292 441 12

Nicole Dreher Sköld, kommunikationsansvarig, Svensk Vindenergi
073-398 71 35