Svensk Vindenergi / Utredningsförslag om havsbaserad vindkraft leder inte till utbyggnad

Utredningsförslag om havsbaserad vindkraft leder inte till utbyggnad

Idag har utredningen om havsbaserad vindkraft lämnat över sitt betänkande till regeringen. Svensk Vindenergi saknar förslag som tar hand om de befintliga havsvindprojekt som redan befinner sig i tillståndsprocessen och ser att utredningens förslag inte kommer att leda till utbyggnad av havsbaserad vindkraft i Sverige.

I korthet föreslår utredningen att Sverige övergår till ett anvisningssystem den 1 juli 2026. Bland förslagen finns även vissa regelförenklingar som kan effektivisera prövnings- och anslutningsprocessen även för befintliga havsvindprojekt. I övrigt lämnar utredningen inga förslag på särskilda övergångsbestämmelser för befintliga projekt som redan befinner sig i tillståndsprocessen.

För att utbyggnaden ska ta fart kommer inte mindre regelförenklingar vara avgörande. För att projekt både ska få tillstånd och kunna realiseras behöver dessutom tillräckliga investeringsförutsättningar och en tydlig politisk ambition finnas på plats. Utredningen förslår dock inga åtgärder som faktiskt skulle förbättra marknadsförutsättningarna, så som lösningar för samexistens med Försvarsmakten och andra intressen eller att underlätta investeringsbeslut i projekten genom exempelvis riskdelning och prissäkring.

Havsbaserad vindkraft har potential att leverera stora mängder el redan på kort sikt. De projekt som redan finns på den svenska marknaden måste tas tillvara annars påverkas Sveriges chanser till elektrifiering och klimatomställning mycket negativt. För att behålla tilltron på att det svenska systemet kan hantera havsbaserad vindkraft behövs en tydlig, transparent och skyndsam tillståndsprövning av befintliga projekt som redan befinner sig i tillståndsprocessen.

Daniel Badman, vd Svensk Vindenergi

Regeringen kommer att behöva utveckla utredningens förslag om regelverket för anvisningssystemet och hur det ska tillämpas innan förslagen kan genomföras. Utredningens förslag innebär att två parallella system kommer att existera till dess att alla befintliga tillståndsansökningar för havsvindprojekt är hanterade – och regeringen behöver klargöra hur det ska fungera. Ett anvisningssystem kan börja leverera el tidigast under andra halvan av 2030-talet, eftersom det innan dess behöver bl.a. tillsättas en auktionsmyndighet, pekas ut områden, sättas upp kriterier för auktioner och sedan genomföra auktionerna innan tillstånd ens kan sökas på platsen enligt förslagen.

Ett sådant auktionssystem som utredningen för havsbaserad vindkraft föreslår är, utöver att det tar tid att få på plats och de första projekten kan ansöka om tillstånd, också helt beroende av politisk vilja och prioriteringar för framdrift. Därför är det viktigt att politiken agerar handlingskraftigt och tydligt visar vad man vill med den havsbaserade vindkraften.

Lina Kinning, ansvarig för havsbaserad vindkraft, Svensk Vindenergi

Vindkraftsbranschen analyserar vidare

Svensk Vindenergi analyserar utredningens förslag vidare. Våra övergripande synpunkter är i nuläget: 

  • Konsekvenserna av övergången till ett auktionssystem är oklara för projekt som redan befinner sig i tillståndsprocessen. Utredningens förslag innebär att dessa förväntas hanteras inom nuvarande system, samtidigt som auktionssystemet sätts på plats. Enligt förslaget ska stoppdatum för ansökningar i nuvarande system vara 1 juli 2026 och inga särskilda övergångsregler föreslås. Det skapar stora osäkerheter för både projektörer och investerare.
  • För att behålla tilltron till om det svenska systemet kan hantera havsbaserad vindkraft är det avgörande med en tydlig, transparent och skyndsam tillståndsprövning av befintliga projekt som redan befinner sig i tillståndsprocessen.
  • Ett anvisningssystem kan komma att leverera el tidigast i andra halvan av 2030-talet. Det är många steg som ska till innan ett anvisningssystem med auktion kan vara på plats, t.ex. att resurser måste allokeras till den auktionsmyndighet som ska tillsättas, områden ska pekas ut efter att regeringen bestämt en ambitionsnivå och kriterier för hur auktionen ska tas fram. Och när en aktör vunnit en koncession återstår för denne att söka och få tillstånd innan det är dags för investeringsbeslut och byggnation. Det innebär överhängande risk för fördröjning av Sveriges elektrifiering och klimatomställning.
  • Oavsett om ett projekt får tillstånd i nuvarande eller kommande system behöver det säkerställas att projekten har tillräckligt goda marknadsförutsättningar för att kunna komma till investeringsbeslut och realiseras. En lämplig lösning för att ta hand om detta utan att tappa tid vore att ge ett tilläggsuppdrag till Elmarknadsutredningen som redan har ett kansli är i arbete och som är insatta i frågorna. Den utredningen har möjlighet att ta det helhetsgrepp om elmarknaden som behövs.

Om utredningens uppdrag

Utredningens uppdrag har varit att föreslå effektivare tillståndsprocesser för att möjliggöra en ökad utbyggnad av havsbaserad vindkraft. Utredningen fick även ett tilläggsuppdrag om att ta ställning till om Sverige på sikt ska övergå till ett anvisningssystem, där staten pekar ut lämpliga platser för etablering av havsbaserad vindkraft.

Kontaktpersoner

Lina Kinning, ansvarig för havsbaserad vindkraft, Svensk Vindenergi
070-190 86 53

Ina Müller Engelbrektson, branschjurist, Svensk Vindenergi
073-021 29 85

Nicole Dreher Sköld, kommunikationsansvarig, Svensk Vindenergi
073-398 71 35