Vindbranschen om Klimatpolitiska rådets rapport 2025
Klimatpolitiska rådet presenterade igår sin årliga rapport med utvärdering av regeringens samlade politik i förhållande till Sveriges och EU:s klimatmål. Rådet konstaterar att planen inte är tillräcklig för att nå de nationella klimatmålen till 2030. Svensk Vindenergi instämmer i bedömningen och ger vindkraftsbranschens perspektiv på slutsatserna i rapporten.
Klimatpolitiska rådets rapport innehåller en analys av regeringens klimathandlingsplan från december 2024, och rådet konstaterar att planen saknar tillräckliga åtgärder för att klimatmålen ska nås till 2030. Rådet lämnar flera rekommendationer till regeringen, varav flera rekommendationer har bäring på industrins möjligheter till elektrifiering och elproduktionens roll i den, bl.a.:
- ”Genomför snarast en bred konsekvensanalys av olika vägar för Sveriges elektrifiering som omfattar samtliga fossilfria elproduktionstekniker samt flexibilitetslösningar och energilagring. Samtidigt behöver goda förutsättningar för ny förnybar elproduktion i närtid snabbt återställas.”
- ”Fortsätt att utveckla politiken för att stödja industrins klimatomställning, bland annat genom snabbare tillståndsprocesser, bättre offentlig infrastruktur, kompetensförsörjning och utökade finansieringsmöjligheter.”
Vindkraftsutbyggnaden kräver bättre förutsättningar och likvärdiga villkor
Klimatpolitiska rådet saknar fortfarande en bredare analys av hur elektrifieringsbehoven ska mötas av regeringen, inklusive samhällsekonomiska och statsfinansiella effekter samt påverkan på elmarknaden. Regeringen har tidigare konstaterat att landbaserad vindkraft är det kraftslag som kan bidra mest till ny elproduktion på kort sikt, men har samtidigt inte lagt fram tillräckliga åtgärder för att stärka dess förutsättningar.
Svensk Vindenergi understryker vikten av att skapa likvärdiga villkor för alla fossilfria kraftslag och att den kortsiktiga utbyggnaden av elproduktion inte får försenas.
Svensk Vindenergi delar rådets uppfattning att incitamenten för ny elproduktion måste stärkas. Regeringen har aviserat ett incitament till kommuner som tillstyrker, eller som redan har vindkraft, men rådet anser att förslaget fortfarande är otydligt och att det saknas konkreta beslut. Rådet understryker vikten av att ersättningen blir permanent och att den utformas för att stimulera ny utbyggnad, inte enbart kompensera befintlig vindkraft.
Samtidigt har regeringen valt att avslå samtliga 13 ansökningar om havsbaserad vindkraft i Östersjön med hänvisning till försvarsintressen. Rådet noterar att detta är en stor inskränkning av möjliga utbyggnadsområden och att Sverige nu har en mer begränsad strategi än flera andra Nato-länder runt Östersjön. Svensk Vindenergi instämmer i att en sådan åtgärd utan en bredare analys försenar utbyggnaden av nödvändig elproduktion.
25 förslag för ett säkrare, rikare och grönare Sverige
Sverige behöver ett stabilt, konkurrenskraftigt och kostnadseffektivt elsystem som kan stödja industrins omställning och nå klimatmålen. Att skapa goda förutsättningar för vindkraften är en nyckel för att uppnå detta.
Svensk Vindenergi har samlat 25 förslag om hur vindkraft kan bidra till att lösa våra stora energiutmaningar i Sverige. I kapitel 5 presenterar Svensk Vindenergi ett antal förslag för effektivare tillståndsprocesser och bättre incitament för fler.
Rapport: 25 förslag för ett säkrare, rikare och grönare Sverige (pdf)
Kontaktpersoner
Ina Müller Engelbrektson, branschjurist, Svensk Vindenergi
073-021 29 85
Matilda Killander, public affairs-koordinator, Svensk Vindenergi
073-024 94 73
Nicole Dreher Sköld, kommunikationsansvarig, Svensk Vindenergi
073-398 71 35