Svensk Vindenergi / Svensk Vindenergis Elektrifieringspris 2023 går till Ovako Group

Svensk Vindenergis Elektrifieringspris 2023 går till Ovako Group

Det är bråttom att nå Parisavtalets mål i tid. 2023 är på väg att bli det varmaste året någonsin. Elektrifieringen av industrin och transporterna är en avgörande del för att Sverige ska klara klimatomställningen, samtidigt som vi stärker vår konkurrenskraft. Och elektrifieringen går undan: redan år 2030 kommer elbehovet vara dubbelt så stort som idag. Svensk Vindenergis nyinstiftade Elektrifieringspris går till Ovako Group.

Prisutdelningen på konferensen VIND2023. Från vänster: Daniel Badman, vd, Svensk Vindenergi; Göran Nyström, marknads- och teknikchef Ovako Group; Anders Lugnet, teknisk koncernspecialist energi, Ovako Group; Britta Ersman, styrelseordförande, Svensk Vindenergi.

Ovako Group har visat att elektrifieringen pågår på riktigt – här och nu i Hofors – genom deras fossilfria vätgasanläggning för uppvärmning av stål. Tekniken är världsledande och anläggningen är den första i sitt slag. Ovako tar också en aktiv och tydlig roll i debatten för elektrifieringen och konkurrenskraften både regionalt och nationellt. Det kändes självklart att ge detta pris till dem.

Daniel Badman, vd, Svensk Vindenergi

Ovako har sedan länge drivit en elektrifiering av sin verksamhet. Den sista masugnen lades ned 1978 och vår värmebehandling är redan elektrifierad. Med vätgas från elektrolys tar vi det slutliga steget i vår elektrifiering och fortsätter vår resa mot noll utsläpp. För att säkra detta och liknande satsningar behövs kostnadseffektiv fossilfri elkraft. Ytterst är det en fråga om snabbt genomförbara miljöåtgärder, samt säkrad industriell konkurrenskraft, arbetstillfällen och välfärd.

Marcus Hedblom, vd, Ovako Group

Svensk Vindenergi uppmärksammar goda initiativ inom energibranschen som bidrar till elektrifieringen och till Sveriges klimatomställning. Svensk Vindenergis första Elektrifieringspris delas ut den 17 oktober under VIND2023.

Om Ovako

Ovako tillverkar rent, högkvalitativt specialstål till kunder inom kullager-, transport- och tillverkningsindustrin. Deras stål möjliggör produkter som är lätta, tåliga och klimatsmarta. Deras hållbarhetsambition är hög. Deras produktion är koldioxidneutral sedan januari 2022 och baseras på återvunnet stål och fossilfri el. Ovako har ca 2 900 anställda i mer än 30 länder med en omsättning på ca 1000 miljoner euro. Ovako är ett dotterbolag till Sanyo Special Steel och en medlem av Nippon Steel Corporation, en av världens största stålproducenter. För mer information besök www.ovako.com, www.sanyo-steel.co.jp och www.nipponsteel.com.

Kontaktpersoner

Nicole Dreher Sköld, kommunikationsansvarig, Svensk Vindenergi
073-398 71 35

Saiva Zalkalns, Director and Head of Group Communications, Ovako Group
070-297 37 76