Det uppstår ljud från vindkraftverk när rotorbladen rör sig genom luften. Ljudet påverkas bland annat av vindens hastighet, turbulens, temperatur och luftfuktighet.

Naturvårdsverket har vägledningsansvar om påverkan av ljud från vindkraft. De har satt riktvärden för att buller från vindkraftverk inte får överstiga en motsvarande ljudnivå på 40 dB(A) utomhus vid bostäder och 35 dB(A) utomhus i friluftsområden där ljudmiljön är särskilt viktig och naturliga ljud dominerar. Decibel (dB) är ljudtrycksnivån uttryckt i en logaritmisk skala. Decibel A, dB(A), är ljudtrycksnivån korrigerad med s.k. A-filter, som tar hänsyn till hörselns varierande känslighet för ljud i olika frekvenser. Om ett riktvärde skulle överskridas är verksamhetsutövaren skyldig att vidta åtgärder.

Naturvårdsverket: Vindkraftens påverkan på människors intressen

Vid bullernivåer nära det nuvarande riktvärdet på 40 dB(A) uppger cirka 10 procent att de blir störda av vindkraftsbuller. Detta motsvarar ungefär andelen som störs av buller från vägtrafik vid dess motsvarande riktvärde, 55 dB(A) utomhus vid fasad. Naturvårdsverket anser därmed att det nuvarande riktvärdet för vindkraftsbuller är rimligt ur störningssynpunkt.

Folkhälsomyndigheten har tagit fram allmänna råd och riktvärden för buller inomhus. Enligt Energimyndigheten är det i normalfallet är det liten risk att riktvärdena inomhus överskrids av ljud från vindkraftverk, så länge ljudnivån utomhus inte överskrider 40 dB(A).

Lågfrekvent ljud från vindkraft

Vindkraft genererar lågfrekvent ljud. Ljudfrekvenser mellan 20 och 200 hertz (Hz) per sekund för kallas lågfrekventa. Hz är enheten för ljudfrekvens, som anger antal svängningar av ljudvågor genom luften per sekund.

I en syntesrapport samlar Naturvårdsverket olika forskning om möjliga negativa hälsoeffekter orsakade av lågfrekventa ljud från vindkraftverk. De konstaterar att ljudnivåerna i lågfrekvensområdet inte är högre än för många andra vanligt förekommande bullerkällor i miljön. Vidare inkluderar Folkhälsomyndigheten lågfrekvent buller i sin vägledning om buller inomhus, som innehåller riktlinjer som ska följas oavsett om huset ligger i närheten av en vindkraftspark eller annan verksamhet. Vägledningen tar dessutom hänsyn till en hörsel som är något känsligare än normalt.

Infraljud från vindkraft

Vindkraft genererar även infraljud. Det är ljudvågor med lägre frekvens än 20 Hz/sekund. Enligt Naturvårdsverkets vägledning om buller från vindkraftverk ger rotationen från vindkraftsbladen upphov till infraljud som ofta ligger kring en frekvens på 1 Hz. I det frekvensområdet krävs en nivå på ca 120 dB för att människor ska kunna påverkas och sådana nivåer har inte uppmätts från vindkraft vid närliggande bostäder. För närvarande finns alltså inte belägg i forskningen för att infraljud vid nivåerna från vindkraftverk bidrar till bullerstörning eller har andra negativa hälsoeffekter på människan.

Vad tycker Svensk Vindenergi?

Frågan om ljud från vindkraftverk är viktig för att undvika störningar på omgivningen. För att ett vindkraftsprojekt ska få tillstånd i närheten av bostäder krävs det att systemen för reglering av buller är tillförlitliga. Svensk Vindenergis medlemmar ansvarar för att deras respektive system fungerar som de ska och att de följer upp det genom sin egenkontroll. I samarbete med sina medlemsföretag jobbar Svensk Vindenergi med att ta fram rekommendationer för hur egenkontrollen kan stärkas.