Svensk Vindenergi / Vindbranschens miljöarbete nominerat till årets hållbarhetsprestation

Vindbranschens miljöarbete nominerat till årets hållbarhetsprestation

Svensk Vindenergi är nominerad till Miljö & Utvecklings utmärkelse Årets Hållbarhetsprestation 2024, där omröstningen nu är öppen. Nomineringen baseras på vindbranschens utvecklingsarbete för naturpositiva vindkraftsparker.

Vi är jätteglada! Motiveringen baseras på den handlingsplan för biologisk mångfald som Svensk Vindenergi har tagit fram för att stötta våra medlemsföretag att nå mål om naturpositiva vindparker senast år 2030.

Ylva Tengblad, hållbarhetsansvarig, Svensk Vindenergi

Förutom erfarenhetsutbyte och kunskapsdelning har handlingsplanen resulterat i en guide för att sätta vetenskapliga mål för naturen (Science Based Targets for Nature) för landbaserad vindkraft. Dokumentet har inte bara tagits fram för medlemsföretagen och branschen, utan med dem. I projektgruppen ingår OX2, ett bolag som själva har satt målet att utveckla naturpositiva sol- och vindkraftsparker. Dokumentet lanseras i februari 2024, under en branschgemensam diskussion med experter från hållbarhetskonsulten Trossa.

Omröstningen till Årets Hållbarhetsprestation 2024 har öppnat. Alltifrån regioner till företag kan nomineras till Årets Hållbarhetsprestation, och i år finns även den svenska vindkraftsbranschen med på listan. Förutom Svensk Vindenergis eget arbete finns t.ex. Climb bland nomineringarna. Climb är ett mätverktyg för biologisk mångfald som har utvecklats i samarbete med flera av Svensk Vindenergis medlemsföretag, bl.a. projektledande Ecogain.

Kontaktpersoner

Ylva Tengblad, hållbarhetsansvarig, Svensk Vindenergi
073-025 10 84

Nicole Dreher Sköld, kommunikationsansvarig, Svensk Vindenergi
073-398 71 35